Avleiringstegninger (2010-2011)

Det er sommer og jeg er på arbeidsopphold på Spillum Dampsag og Høvleri, på Norsk Sagbruksmuseum i Nord-Trøndelag (2009). Jeg er stort sett alene. Når jeg ikke arbeider med treverk på snekkerverkstedet, bruker jeg tiden på å sykle rundt i området og fotografere. En kollega skal komme på besøk og jeg planlegger en dagstur til et område hvor det noen måneder tidligere hadde gått et stort kvikkleire-skred i et boligfelt. Det er sol og vi sykler gjennom Namsos og videre gjennom noen boligkvarter ved vannet. Den asfalterte veien blir til grus og stopper etter kort tid ved en sperring. Vi setter syklene fra oss, inn mot et provisorisk gjerde som avgrenser området. Her er gravemaskiner, men ingen tegn til aktivitet. Ingen mennesker å se. Vi går tett på de ødelagte husene. En bil ligger opp ned. Trær er dratt opp av jorden, de ligger med blottede røtter i været, innsmurt av jord og leire. Jeg går tett på fjellveggen i utkanten av skredet. Den er dekket med et tynt lag med krakelert lyseblå leire. Leiren er ren og jeg forestiller meg hvordan den rant ned over fjellsiden som en tynn suppe uten motstand. Jeg fotograferer området, distansert, som dokumentasjon av stedet. Så stiller jeg meg foran fjellveggen og innstiller kameraet på selvutløser, 10 sekunder. Jeg avbildes med ryggen til foran veggen av leire. Min hånd berører leiren.

Møtet med kvikkleireskredet gjorde noe med meg og det forgrenet seg i flere kunstprosjekter rundt leirens forskjellige stadier. Fra tørr, plastisk, flytende, avleiringer, til spor. I flere år fokuserte jeg kun på det. Ingen glasur og ingen brenning. Leiren i seg selv var mer enn nok å forholde seg til.

Holst_kvikkleire

Kvikkleire er generelt ganske fast så lenge den ligger uforstyrret i grunnen, men flyter som væske hvis den blir overbelastet og omrørt, slik at den løse kornstrukturen kollapser. Kvikkleire- skred kan utvikles hurtig der den faste kvikleiren omdannes til flytende masse. Dette kan skje på grunn av overbelastning eller graving, og kan utløses av naturen selv, for eksempel ved elveerosjon, eller på grunn av menneskelig aktivitet. KILDE: Norges geologiske undersøkelse (NGU)

Avleiringstegningene har inngått i fler utstillinger sammen med andre verk laget i rå leire. Bomuldsfabrikken Kunsthall (2012), Kunstnerforbundet(2010) og Galleri Format (2011). Et av verkene er innkjøpt privat.

Utstillingene har mottatt støtte fra Norsk Kulturråd.

Katrine Køster Holst